
Gabriëlscholen op TV-OOST
Zeven katholieke scholen in Wetteren gaan nauwer samenwerken. Onder de naam Gabriëlscholen willen ze hetzelfde onderwijs aanbieden waarbij de lat voor de leerlingen hoog ligt en waar duidelijke afspraken voor een veilige schoolomgeving moeten zorgen. Ook de doorstroming tussen de verschillende scholen moet beter om de leerlingen in Wetteren te houden.
Tot nu toe bestond er al een samenwerking tussen zeven katholieke scholen in Wetteren, onder de vzw Katholiek Onderwijs Wetteren. Het gaat om twee secundaire scholen, het Sint-Gertrudiscollege en het Sint-Jozefinstituut, en vijf basisscholen, namelijk Sint-Gertrudis basis, Sint-Jozef basis, Sint-Theresia Overbeke, de vrije basisschool Massemen en Sio De Meiroos.
Zij gaan nu verder onder de nieuwe naam Gabriëlscholen. Naast een nieuwe naam, komt er ook een nauwere samenwerking. "De vzw zat al onder één bestuur, maar nu willen we ook een gemeenschappelijk onderwijsverhaal brengen", legt algemeen directeur Thierry De Meulemeester uit.
Leer, leef en beleef
De gemeenschappelijke visie bestaat uit drie pijlers. "De eerste is 'Leer'. Dat is voor ons een heel belangrijke pijler, zeker gezien het dalende onderwijsniveau. We willen de lat hoog leggen. We willen dat monitoren aan de hand van centrale toetsen, maar ook via de resultaten die we zelf van onze leerlingen krijgen."
"Een tweede pijler gaat over 'Leef'. We willen de klassieke waarden, zoals respect, weer concreet maken. Aan de hand van goede afspraken, maar ook door eisen te durven stellen aan de leerlingen. We zijn ervan overtuigd dat ouders dat gigantisch belangrijk vinden. Want dat creëert een veilige schoolomgeving. Door leerlingen te zeggen wat goed is, maar ook wat niet goed is. Zodat we respectvol met elkaar omgaan, net als met het materiaal en met de school zelf."
"Gemeente wordt alleen maar hechter als kinderen hier naar school blijven gaan"
Met een derde pijler, 'Beleef', willen de Gabriëlscholen de doorstroming tussen de verschillende scholen verbeteren. "Leerlingen kunnen op onze scholen terecht van 2,5 tot 18 jaar. We willen dat de zorg, die in de kleuterschool begint, niet verloren gaat bij belangrijke overstappen. Als bij een kind met dyslexie in de lagere school wordt opgevolgd door een zorgjuf, is het belangrijk dat die informatie - mits goedkeuring van de ouders - automatisch wordt doorgegeven als het kind de overstap maakt naar het secundaire onderwijs."
De bedoeling is ook om de verbondenheid tussen de leerlingen en de gemeente zo groot mogelijk te houden, zodat ze niet uitwijken naar andere steden of gemeenten om daar middelbaar onderwijs te volgen. "Het staat ouders uiteraard vrij om te kiezen waar hun kinderen naar school gaan, maar volgens ons maakt het een gemeente alleen maar hechter als kinderen hier ook naar school gaan. Ze zijn hier in hun vrije tijd, doen aan sport, en als ze elkaar ook op school kunnen ontmoeten, wordt de hechte band alleen maar sterker. Als scholen willen we daarom ook nauw samenwerken met de gemeentediensten. Daar kunnen we allemaal bij winnen."